Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie/Aplastische Anemie
ALG/ATG kuurOKT3
Bij aplastische anemie zou het een alternatief kunnen zijn voor de ATG of ALG kuur.


Kiemvrij dieetALG/ATG kuur

ATG staat voor: Anti Thymocyten Globuline en is een medicijn dat paardeneiwitten bevat.
ALG staat voor: Anti Lymfocyten Globuline en hierin zit een konijneneiwit.  
Deze kuren vallen onder de immunosuppresiva.
De meest gebruikte is de ATG- kuur en hieronder volgt een uitleg over deze kuur. 

 

AA wordt veroorzaakt door de T-lympocyten die de lichaamseigen stamcellen in het beenmerg vernietigen.
Waarom de T-cellen dit doen, weet men niet. Een theorie is dat bepaalde moleculen zich hechten aan T-cellen en deze afwijking veroorzaken.

ATG is een gezuiverd diereneiwit dat reageert op specifieke cellen van het menselijk immuunsysteem, de zgn. T-lymfocyten.
ATG wordt gemaakt door eerst bloed af te nemen bij de mens en dit bloed te zuiveren. De gezuiverde lymfocyten worden geïnjecteerd bij een dier, meestal een paard. Dit proces kun je vergelijken met een vaccinatie. Wanneer je een vaccinatie krijgt dan herkent jouw lichaam het als vreemd of onbekend.
Je eigen immuunsysteem reageert dan door de aanval in te zetten tegen dit vreemde materiaal door antistoffen en proteïnen te produceren. Dit vormt dan een bepaalde constructie die het vreemde materiaal zal kunnen herkennen en kan vernietigen.
Op deze manier zal het paard de menselijke lymfocyten ook herkennen als vreemd en zal antistoffen gaan aanmaken tegen de indringer. Deze antistoffen worden uit het paardenbloed gehaald, geïsoleerd en bewerkt, en daarna in de menselijke bloedbaan gebracht.
De paarden antistoffen vernietigen vervolgens de menselijke T-cellen, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de stamcellen.
Omdat een deel van de afweer door de ATG wordt vernietigd zal de patiënt geïsoleerd moeten liggen. ATG wordt vaak gecombineerd met cyclosporine. Dit wordt als tablet ingenomen. De cyclosporine kapselt vervolgens nieuwe T-cellen in, zodat deze het gedrag van de oude T-cellen niet kopiëren. De behandeling met cyclosporine duurt enkele maanden. Bijwerkingen hiervan zijn o.a. hoge bloeddruk, tandvleeszwelling en een gestoorde nierfunctie. De behandeling met ATG en cyclosporine heeft als risico dat, met name in het begin, de patiënt een verhoogde kans heeft op infecties. Dit betekent dat de patiënt als hij thuis is en koorts heeft direct contact op moet nemen met het ziekenhuis.

ATG of ALG in combinatie met groeifactoren
Zoals hierboven vermeld wordt ATG meestal in combinatie met cyclosporine gegeven. In onderzoekstudies wordt ATG nu ook gecombineerd met Cyclosporine A (CSA) en het geven van bepaalde groeifactoren, zoals G-CSF (Filgrastim) en humaan stamcelfactor (SCF). Deze groeifactoren kunnen een positief effect hebben op de productie van de witte bloedcellen. Onder het item Medicijnen kunt u meer informatie over deze groeifactoren vinden.

Hoe wordt ATG gegeven
ATG wordt via een speciaal infuus gegeven. Het is de bedoeling dat het heel langzaam in je lichaam terecht komt. Het duurt daarom dan ook ongeveer vier tot zes uur en dit zes dagen lang. Dit is zo om de bijwerkingen te verminderen. Je ligt hier voor in ziekenhuis en dit kan
10 dagen tot drie weken zijn. Voor de behandeling moet je wel geheel infectievrij zijn, dit is heel belangrijk omdat je afweer naar nul wordt teruggebracht. Ze zijn dus heel erg voorzichtig met amandelen, verstandskiezen die er nog zitten etc. Na de behandeling krijgen de patiënten , indien nodig, zes maanden bestraalde bloedproducten.

[volgende pagina]
Film PNH patient
Engelstalig


Gratis juridisch advies
Contactgroep lid voor de CG-Raad


PNH registratie studie
meld je aan, erg belangrijk


[volgende]

disclaimer      Copyright © 2015 Stichting Zeldzame Bloedziekten All Rights Reserved